Najam Plovila
   
Jedrenje u Hrvatskoj Krstarenje u Hrvatskoj Najam jedrilica  
Iznajmljivanje motornih brodova Najam guleta Najam luksuznih jahti

<<< nazad na početak Yachting vodiča

Marine u hrvatskoj

ACI Marina SplitNe samo što je hrvatska obala jedna od najrazvijenijih u svijetu s mnogo prirodnih uvala i plaža, već obiluje i brojnim marinama s više od 12 500 vezova u moru, te 7500 na suhom. Sve marine uz obalu su dobro opremljene, posebno ACI marine koje nude razne usluge, restorane, kafiće, tuševe, parkiralište, trgovine i drugo. Osim toga, sve su povezane s lukama i aerodromima, pa je lako do njih doći bilo da stižete autom, brodom ili avionom.

Mnoge luke su obogatile svoju ponudu; od tradicionalne kuhinje, vode i struje, zdravstvenih usluga, charter agencija, smještaja do video nadzora radi sigurnosti.Adriatic Croatia International Club, poznat kao ACI, je vodeća kompanija nautičkog turizma u Hrvatskoj. ACI marine nude usluge visoke kvalitete i pridonijele su popularnosti jedrenja. Usprkos besprijekornoj usluzi koju hrvatske marine nude, na prvom mjestu je stalno usavršavanje i težnja ka boljem. ACI club predstavlja jedinstveni lanac od 21 marine od Dubrovnika na jugu do Umaga na sjeveru Jadrana. Centralni ured je u Opatiji. Tijekom 17 godina poslovanja ACI marine su postigle prepoznatljivu kvalitetu usluga. Posjetitelji moderno opremljenih marina mogu koristiti razne tehničke usluge, zatim restorane, trgovine, praonice itd. ACI club je poznat i kao organizator jedriličarskih regata među kojima se ističu ACI kup i Svjetski kup u Dubrovniku, 1996 i u Splitu, 2000.

Klub se ističe i promoviranjem nautičkog turizma u Hrvatskoj i sudjeluje na svim većim sajmovima u Europi. Udruga nautičkog turizma, zapravo udruga hrvatskih marina, postigla je uspješnu suradnju s yacht klubom u Austriji, udrugom marina u Sloveniji te udrugom motornih brodova u Njemačkoj.

1997 potpisan je ugovor na 5 godina s njemačkom udrugom, a s Austrijom i Slovenijom na 1 godinu. Za uzvrat imaju potpunu potporu svih medija koji su vezani za motorne brodove u Njemačkoj i Austriji (Sander magazine, dnevni i ljetni tisak, profesionalni časopisi, TV i radio).

Budući nautički turizam predstavlja jednu od najatraktivnijih ponuda u našoj zemlji, Udruga nautičkog turizma je mjesto gdje ćete pronaći sve korisne informacije i gdje se raspravlja o problemima s kojima se susreću nautičari te im se pomaže u rješavanju istih. Usavršavanjem usluga nautičkog turizma, nautičari i gosti će biti zadovoljniji jer na kraju krajeva oni su i izabrali Hrvatsku kao top destinaciju za odmor.

Obratite se najbližoj lučkoj upravi za sve informacije o pravilima; pristup, navigacija i boravak, odobrenje, sigurnost, plaćanje zakasnine, tečaj, nautička dozvola, oprema broda, sudjelovanje u sportskim aktivnostima, transport brodova, najam, agencije, promjena posade itd. Većina lučkih kapetanija ima vlastite patrolne brodove koji pomažu svim brodovima u opasnosti. Također imaju pravo tražiti pomoć bilo kojeg odgovarajućeg broda, pa tako i stranog.

OPĆE INFORMACIJE O MARINAMA

Naknade za vez u marinama
Vez i ostale usluge u marinama se naplaćuju. Naknade su uglavnom određene i objavljuju se na jesen za slijedeću sezonu.

Naknade za sidrenje u lukama
Lokalne vlasti imaju pravo naplatiti sidrenje u lukama koje je u vlasništvu grada. Visina naknade ovisi o dužini broda i pristaništa, što znači naknade su više za one brodove koji su usidreni bočno uz pristanište nego za brodove koji su usidreni krmom ili pramcem. Visinu naknade određuju lokalne vlasti i može varirati od luke do luke.

Naknade za vez u uvalama
Lokalne vlasti mogu naplaćivati vez u nekim uvalama koje su u njihovom vlasništvu. Za uzvrat, brinu o smeću i dostavi hrane. Zakon će ubuduće regulirati visinu naknade. Osobe koje su zadužene za naplatu moraju ispostaviti tiskanu potvrdu o primitku naknade.

Kupovina hrane
Kupovina hrane ne predstavlja nikakav problem uz obalu ili na otocima. Sve marine i luke imaju dobro opskrbljene trgovine. Međutim, ponekad se može dogoditi manjak svježeg povrća i kruha na manjim otocima zbog loše povezanosti. Cijene su slične onima u ostalim europskim zemljama. Poneki restorani na otocima su možda malo skuplji.

Gorivo
Gorivo se može nabaviti na svim prometnicama i u lukama; sve vrste goriva, bezolovno i diesel. Benzinske stanice se privremeno zatvaraju prilikom opskrbe gorivom. Tijekom visoke sezone mogući su dugi redovi i čekanje.

Voda i struja u marinama
Sve hrvatske marine i neke luke imaju priključak za struju i vodu na pontonima. Priključak za struju je 220 V, uglavnom se koriste utičnice njemačkog tipa koje odgovaraju većini europskih zemalja.

<<< nazad na početak Yachting vodiča

Copyright notice: Ovaj je tekst zaštićen od strane autora i njegovo kopiranje je dozvoljeno samo ako jasno i vidljivo označite naše autorstvo na istoj stranici zajedno sa linkom na našu stranicu.

Naslovnica
  
  
  
  
O NAMA
O HRVATSKOJ
PITANJA O ČARTERU
RUTE
mega jahte mega 
jahte 
motorni brodovi motorni 
brodovi 
jedrilice jedrilice 
cruising vessels guleti 
VODIČ ZA NAVIGACIJU
MOTORNE JAHTE
ZA PRODAJU
JEDRILICE
ZA PRODAJU
KATAMARANI
ZA PRODAJU
DRVENI BRODOVI
ZA PRODAJU
ČARTER MANAGEMENT
  Ferretti 880
Sunseeker Yacht 86
Dalla Pieta 72
Fairline Squadron 74
Sunseeker Manhattan 60
Sunseeker Predator 52
Monte Carlo 47 Fly
Jeanneau Prestige 46 Fly
Jeanneau Prestige 440
Lagoon Power 44
Jeanneau Prestige 38 Sportop
Jeanneau NC 11
Jeanneau Leader 805
Beneteau 57
Jeanneau Sun Odyssey 54DS
Hanse 540
Elan 514 Maxi
Jeanneau 53
Bavaria 51
Beneteau Oceanis 50 New
Jeanneau Sun Odyssey 50DS
Grand Soleil 50
Bavaria 46 Cruiser
Jeanneau Sun Odyssey 44i
Jeanneau Sun Odyssey 45DS
Salona 44
Elan 434 Impression
Elan 410
Beneteau Oceanis 37
Hanse 370
Jeanneau Sun Odyssey 36i
Jeanneau Sun Odyssey 33i
Lagoon 570
Lagoon 500
Lagoon 450
Lagoon 440
Lagoon 400
Motor-sailer Adria
Gulet Morning Star
Gulet Vito
Gulet Hera
Jeanneau Prestige 46 Fly
Jeanneau Prestige 38 Sportop
Jeanneau Leader 805
Jeanneau Merry Fisher 695
Jeanneau Sun Odyssey 36i
Lagoon 440