Najam Plovila
   
Jedrenje u Hrvatskoj Krstarenje u Hrvatskoj Najam jedrilica  
Iznajmljivanje motornih brodova Najam guleta Najam luksuznih jahti

O HRVATSKOJ

 
 

Hrvatska je prekrasna zemlja u obliku bumeranga (zemlja tisucu otoka), smjestena u juznoj Europi. Obiluje prirodnim ljepotama, bogatom kulturom i tradicijom. Svaka nacija voli svoju zemlju i zove je najljepsom. Hrvati svoju zemlju zovu ("Lijepa naša") sto je ujedno i naslov nacionalne himne.
Hrvatska je stvorila vlastiti duh i danas punom snagom sudjeluje u europskoj znanosti i kulturi.
Gostoljubivost ljudi, pristupacne cijene, toplo, cisto i plavo more, lijepi gradovi, idilicna sela užitak su za svakog covjeka. Nezaboravno lijepi nacionalni parkovi , sunce, odlicna i ukusna hrana i pice, zabava, sve to vrijedno je posjete Hrvatskoj. Hrvatska je moderna zemlja.Ima blagu kontinentalnu, planinsku i mediteransku klimu.

OPĆE INFORMACIJE
Zemljopisni položaj:
Hrvatska se proteže od podnožja Julijskih Alpa na sjevero-zapadu i Panonske ravnice na istoku, preko Dinarskog lanca planina u centralnom dijelu do Jadranske obale na jugu.

Površina: 56,542 km 2 , s dodatnom površinom pripadajucih teritorijalnih voda od 31,067km 2

Stanovništvo: 4.437.460

Glavni grad: Zagreb ( 779.145 stanovnika - administrativano, kulturno, akademsko i komunikacijsko središte zemlje)

Dužina morske obale:
5,835km - zajedno s otocima, otocicima i grebenima

Broj otoka, otocica i grebena: 1,185. Najveci su otoci Krk i Cres. Ima i 67 naseljenih otoka.

Klima: Sjeverna Hrvatska ima kontinentalnu klimu; centralna Hrvatska ima poluplaninsku i planinsku klimu. Zimska temperatura krece se od -1 do 30 stupnjeva u kontinentalnoj zoni, 5 do 0 stupnjeva u planinskom predjelu i od 5 do 10 stupnjeva u priobalju. Ljetne se temperature krecu od 22 stupnja do 26 u kontinentalnom dijelu zemlje, 15 do 20 stupnjeva u planinskoj regiji i od 26 do 30 stupnjeva u obalnoj regiji.

Stanovništvo: vecina stanovništva su Hrvati. Nacionalne su manjine Srbi, Bošnjaci, Talijani, Madari, Albanci, Slovenci, Cesi, Slovaci, i drugi (prema podacima Državnog zavoda za statistiku 2001.).

Službeni jezik i pismo:
Hrvatski jezik i Latinica

Religije:
Rimokatolici, Pravoslavci, Muslimani, Židovi, Protestanti, ostali

Površina kopna 56610 km2

 • Broj stanovnika 4.784.265
 • Dužina obale (kopno) 1778 km
 • Dužina obale (otoci) 4012 km
 • Ukupan broj otoka 1185 (66 naseljenih)
 • Najveci otoci:
  • Krk 410 km2
  • Cres 404 km2
  • Brac 396 km2
  • Hvar 298 km2
  • Pag 287 km2
  • Korcula 273 km2

Religija: vecina stanovnika su katolici, slijede pravoslavci i muslimani te pripadnici protestantskih crkava
Strani jezici: njemacki, talijanski i engleski jezik su najrašireniji strani jezici koje govore turisticki djelatnici i lokalno stanovništvo na obali.

Vremenska zona: Hrvatska se nalazi u zoni GMT +1. Zona se mijenja na GMT +2 od zadnje subote u ožujku do subote prije zadnje nedjelje u listopadu.

Društveni običaji: Uobicajeno je pružiti ruku kod upoznavanja i pozdrava na odlasku. Pušenje je uglavnom dozvoljeno, osim u sredstvima javnog prijevoza i u vecini javnih ustanova. U nekim restoranima uvedene su zone za nepušace, a oznake su vidljivo izvješene. Suncanje u toplesu je prihvatljivo na gotovo svim plažama, ali nudizam je dozvoljen iskljucivo na za to oznacenim prostorima. Naravno, na našoj obali uvijek je moguce pronaci divlju osamljenu plažu.

Neradni dani:

 • 1.sijecnja - Nova godina
 • 6. sijecnja - Sveta tri kralja
 • drugi dan Uskrsa -Uskrsni ponedjeljak
 • 1. svibnja - Praznik rada
 • Tjelovo - pomicni blagdan
 • 22. lipnja - Dan pobjede nad fašizmom
 • 25. lipnja - Dan državnosti
 • 5. kolovoza - Dan domovinske zahvalnosti
 • 15. kolovoza - Velika Gospa
 • 8. listopada - Dan neovisnosti
 • 1. studenoga - Svi sveti
 • 25-26 prosinca - Božicni blagdani

Elektricno napajanje: 220 V, 50Hz
Uticnice imaju dva kružna kontakta ili tri kontakta za aparate koji imaju uzemljenje. Ako trebate adaptere ili transformatore (gostima koji dolaze iz SAD-a preporucujemo neka provjere imaju li njihova prijenosna racunala i osobni pribor (npr. elektrini brijaci) potrebnu sklopku), potražite ih u vecim trgovinama elektricnim priborom ili u robnim kucama.

Carinske odredbe Republike Hrvatske uskladene su sa standardima zemalja EU. Strana valuta se slobodno unosi i iznosi, a za iznos domace valute vrijedi limit od 2000 kn. Vredniju profesionalnu i tehnicku opremu treba prijaviti na granici. Za dodatne informacije molimo posjetite www.carina.hr

Povrat poreza za strane državljane:
Za kupovinu preko 500 kn potrebno je zatražiti obrazac za povrat poreza i potvrditi ga na granicnom prijelazu pri izlasku iz Hrvatske. Porez na dodanu vrijednost u Hrvatskoj iznosi 22%. Informacije hrvatske carine: 01/6102-333.

Kupovina: Tradicionalni predmeti rucne izrade najbolji su suvenir, a obuhvacaju cijeli niz predmeta od pletiva, kukicane robe (stoljnjaci, odjeca) i cipke, do srebrnog filigranskog nakita te nakita od morskih koralja ili školjki. Interesantni predmeti od drva i keramike, rucne obrade, mogu se naci duž cijele obale. Krecete li u kupovinu odjece ili obuce cijene u trgovinama Vas vjerojatno nece ugodno iznenaditi. Ako niste posebno zainteresirani za dizajnersku odjecu, predlažemo da pretražite male butike i tržnicu. Cijene su puno povoljnije, a izbor u sezoni je vrlo dobar.

Radno vrijeme: U osnovi, radno vrijeme trgovina je od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati, a subotom od 8 do 14 sati. Tijekom ljetne sezone radno vrijeme privatnih ducana, butika, pa i ljekarni i drugih uslužnih djelatnosti varira od onih koji ostaju otvoreni tijekom cijelog dana i navecer do 21 sat, do onih koji rade dvokratno, odnosno ne posluju od 12 do 16 sati.

Napojnice: Napojnica nije ukljucena u cijenu obroka ili pica. Ako je napojnica zaslužena, trebala bi iznositi oko 10% od iznosa racuna. Vozaci taksija uglavnom ne ocekuju napojnicu, ali ce je znati cijeniti.

Novac: Hrvatska valuta je kuna. 1 kuna (HRK) = 100 lipa. Novcanice su od 1000, 500, 200, 100, 50, 20, 10 i 5 HRK. Kovanice su od 5, 2 i 1 kune, i od 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe.
Carinska ogranicenja: Uvoz i izvoz strane valute nije ogranicen. U Hrvatsku se može unijeti i van Hrvatske iznijeti ogranicen iznos od 2000 kuna. Za iznose preko 2000 kuna potrebno je zatražiti posebnu dozvolu Nacionalne banke Hrvatske.

Banke: Radno vrijeme banaka: ponedjeljak - petak od 8 do 19 sati, subota od 8 do 12 sati. Sve banke su zatvorene nedjeljom i praznicima. Bankomati koji su za sada postavljeni samo u vecim gradovima i turistickim središtima na raspolaganju su Vam 24 sata na dan.

Mjenjačnice: Svaka banka obavlja mjenjacke usluge, a mjenjacnice cesto postoje i kao zasebni uredi. Svi hoteli i vecina turistickih agencija imaju svoje mjenjacnice. Tecajna lista objavljuje se u dnevnom tisku i u poslovnicama banaka koje ih oglašavaju na vidljivim mjestima.

Nacini placanja: Standardne kreditne kartice - Eurocard/Mastercard, Diners, American Express i Visa uobicajen su nacin placanja u Hrvatskoj. Svi ducani, restorani, agencije, hoteli i druga prodajna mjesta koja za placanje robe i usluga prihvacaju kreditne kartice, imaju vidljivo istaknutu naljepnicu ili oznaku s logotipom kreditne kartice koju možete koristiti. Gotovinski avans na kreditne kartice možete podici na bankomatima. U pošti možete podici avans na Eurocard/Mastercard i Diners kreditne kartice.
Kod unovcenja putnickih cekova provizija iznosi 2%.

TURIZAM U HRVATSKOJ
Kada posjetiti hrvatsku obalu?
Najbolji period za boravak na našoj obali je od travnja do listopada. Temperatura zraka u ljetnoj sezoni doseže i do 38°C , a temperatura površine mora u to vrijeme je ugodnih 26°C . Visoka sezona (srpanj i kolovoz) nudi jasne prednosti gostima željnim zabave i uzbudenja, ali raznovrsnost hrvatske obale pruža dovoljno mirnih oaza gostima koji traže san daleko od glazbe iz disco klubova. Ožujak donosi proljetno sunce, ali i poneki neugodan kišni pljusak, a rana jesen, rujan i listopad idealni su za goste željne odmora. Van sezone plaže više nisu prepune kupaca, a cijene smještaja znacajno su niže, dok vrijeme ostaje stabilno i temperatura mora ugodna.
Opcenito, putovati duž hrvatske obale možete tijekom cijele godine. Zimi, ipak, ponesite nešto topliju odjecu bez obzira na blagu mediteransku klimu. Iako se temperatura gotovo nikad ne spušta do nule, vjetar može biti neugodan.

VRIJEME U HRVATSKOJ
Vjetrovi na Jadranu
Hrvatska je kao nautička destinacija poznata diljem svijeta, a koliko god Vaše jedriličarsko iskustvo
bilo veliko, svako more ima svoje tajne, pa tako i ono hrvatsko. Njegove su ljepote, ali i zamke
za one koji ih ne poznaju - vjetrovi. Upoznajte jadranske vjetrove i naučite kako da jedra
Vaših jedrilica budu puna njihove snage.

Bura
Bura je nepredvidljiv vjetar koji s kopna prema moru puše na mahove, relativno je hladan i suh, postiže umjerenu jačinu, a traje po nekoliko sati. Pročišćava i bistri atmosferu pa je vidljivost nakon bure izvrsna, a vrijeme sunčano i vedro.

Iako je bura načelno zimski vjetar, javlja se tijekom cijele godine te većinom ujutro, a postiže srednju brzinu od 11m/s. Budući da se obrušava s planinskih obronaka prema moru, najčešće dolazi sa sjeveroistoka odnosno iz smjerova NNE, NE ili ENE. Na otvorenom moru bura često prelazi u sjeverozapadnjak.

Ono po čemu je bura prepoznatljiva jest njezina "hirovitost" odnosno puhanje na mahove, nagao i često neočekivan početak, pri čemu udari vjetra mogu biti praćeni hukovima koji se s tišinom ili slabim vjetrom izmjenjuju u razmacima od jedne do nekoliko minuta.

Ljetne se bure javljaju većinom na sjevernom Jadranu u prostoru gdje su planine najuže (Velebit), a dolazak bure može se prepoznati po oblačnoj kapi koja prije početka vjetra prekrije vrh Velebita ili Biokova. Valovi koje stvara bura kratki su i brzo se udaljavaju od kopna, razbijeni im se vršci pretvaraju u bijele krijeste morske pjene, a jaki udari mogu povremeno podizati kapljice vode u zrak stvarajući "morsku prašinu".

Kada je riječ o buri evo i nekoliko praktičnih savjeta: ukoliko jedreći uz obale otoka okrenute prema kopnu naiđete na zone bez raslinja, znajte da ovdje puše jaka bura. Jedrite li po buri uzbuđenja neće nedostajati jer je to velik izazov koji iziskuje oprez kako po pitanju pripreme broda tako i glede posade. Uz izbjegavanje jedrenja u blizini privjetrinskih obala, pripremite se na moguća manevriranja, oboružajte se strpljenjem jer ćete kombinaciju jedara vjerojatno morati mijenjati nekoliko puta. Ne zaboravite sigurnost staviti na prvo mjesto. Jedrenje malim jedrilicama preporučuje se samo najvrsnijim jedriličarima.

Jugo
Jugo je jugozapadni vjetar umjerene jačine koji puše s mora prema kopnu, a javlja se duž cijele obale, pušući u smjerovima ESE, SE ili SSE. Načelno se može reći da ćete ga češće susresti plovite li južnim negoli sjevernim Jadranom, a kako pripada grupi proljetno-jesenskih vjetrova praćenih kišom i vlažnom atmosferom, jugo se ljeti ne javlja često. Ako ipak zapuše, možete ga prepoznati po ovim karakteristikama: vjetar uz postupno pojačavanje puše bez prekida stvarajući vrlo lijepe, duge valove koji se valjaju bez šuma i pjene, a tek za jakoga juga lupaju o obalu povlačeći se prema pučini s hukom.

Budući da su ujednačeni valovi te stalna snaga i smjer vjetra njegov najveći izazov, jugo pruža posebno iskustvo dinamične plovidbe morem s jedrima punim konstantnog vjetra omogućavajući jedrilici postizanje vrlo velikih brzina.

Maestral
Maestral je tipičan ljetni jadranski sjeverozapadnjak i jedan od onih vjetrova karakterističnih za lijepo i stabilno vrijeme. Nakon jutarnje tišine, ljeti, gotovo po pravilu oko podneva, započne njegovo ugodno strujanje koje uz jačanje traje sve do zalaska sunca. Maestral može dostići jačinu od 5 do 6 bofora, a područja u kojima se najčešće javlja su Zadarski i Korčulanski kanal.

Maestral je vjetar kao stvoren za ugodno i opušteno jedrenje bez manevriranja, jer mu je snaga stalna, a narav predvidljiva i blaga. I dok bura i jugo, svako na svoj način pružaju jedriličarima uzbuđenje i izazov, maestral jamči čisto uživanje tijekom kojeg se bez straha možete prepustiti moru. Kako zalaskom sunca nestaju uvjeti potrebni za stvaranje maestrala, s prvim mraka počinje puhati blag noćni povjetarac s kopna jačine do 3 bofora da bi s izlaskom sunca nastupilo doba tišine na moru koju će, kao po pravilu, opet oko podneva smijeniti osvježavajući maestral.

Iako Jadransko more ne spada u opasna i ćudljiva mora pa je jedrenje moguće tijekom cijele godine, najpovoljniji uvjeti ipak vladaju od sredine lipnja do sredine listopada kada u morskim pohodima mogu uživati i oni s manje iskustva.

Rijeka Radio VHF (Kanali 24): 0535, 1435 i 1935
Split Radio VHF (Kanali 07, 21, 23, 28): 0545, 1245 i 1945
Dubrovnik Radio VHF (Kanali 04, 07): 0625, 1320 i 2120

GASTRONOMIJA U DALMACIJI
Hrvatska gastronomija, napose uz obalu i na otocima, izrasla je na tradiciji prirodne i zdrave mediteranske prehrane zasnovane na jelima od povrća uz dodatak maslinova ulja, ribi i školjkašima, vinu, kozjim i ovčjim sirevima, a od voća agrumima, maraskama, grožđu, smokvama i bademima Posebnost je naše kuhinje način na koji se jela spravljaju, a liječnici ga ocjenjuju osobito zdravim. Naime, povrće se kuha na malo vode i gotovo začini maslinovim uljem i pospe začinskim travama kao što su ružmarin i kadulja, bosiljak, mažuran. Riba se spravlja na brudet, lešo ili peče na žaru, a meso pečeno pod pekom dobiva jedinstven okus. Kao predjelo se nude različiti sirevi, dimljeni, mladi ili iz ulja, a poslužuju se s pršutom i maslinama. Iako se glede deserta preporučuje svježe ili sušeno voće, kolači i slastice obavezno se spravljaju uz dodatak voća i orašastih plodova.

A ono nezaobilazno, dobro i uz slano i uz slatko - kvalitetno hrvatsko vino.

Istarska kuhinja
Istarski pršut, rižoti i tjesenine (ravioli, fuži...) s plodovima mora, u unutrašnjosti divljač, šparoge i tartufi, dimljene kobasice, za desert jela od kestena (veliki istarski maruni). Istarska je kuhinja vrlo aromatična pa se hrani dodaju mnoge začinske trave, ružmarin, bosiljak, mažuran, kadulja.

Dalmatinska kuhinja
Prvo mjesto pripada ribi koja se priprema na gradele, brudet ili lešo, ali se nudi i kao usoljena i marinirana. Od začina prevladavaju lovor i češnjak te nezaobilazno maslinovo ulje. Školjke i rakovi pripremaju se na buzaru, a dalmatinski mesni specijalitet je pašticada s njokima. Tipično dalmatinske slastice su fritule i rožata

Hrvatska vina
Istra i Kvarner: vrbnička žlahtina, malvazija, chardonnay, merlot, teran, borgonja, muškat bijeli
Sjeverna dalmacija: primoštenski babić, drniški merlot, debit (popularno bijelo vino regije)
Srednja i južna dalmacija: dingač i postup, carsko i kneževo vino, potomje, pelješac, putniković, rukatac, sv. Ana, bolski plavac, bolski opolo, bogdanuša, drnekuša, parč, mekuja, pelegrin, zlatan otok, pošip, maraština, grk, plavac, admiral, lastovska maraština, viška vugava, prošek kao likersko vino ili desertno vino

POVIJEST HRVATSKE
Kratak pregled hrvatske povijesti:

7. st. - Avari i Slaveni naseljavaju teritorij Hrvatske. Hrvati se ukljucuju u borbu protiv avarske premoci i nakon pobjede naseljavaju današnje prostore. U ranom srednjem vijeku Hrvatska je pod vlašcu Franaka.
9. st. - Doba kneza Trpimira (zvan dux Chroatorum) i kneza Branimira, kada Hrvatska stjece nezavisnost.
10. st. - Doba kralja Tomislava kad je Hrvatska vrlo mocna. Stjepan Držislav je prvi okrunjeni hrvatski kralj.
11. st. - Izumire dinastija Trpimirovica, a hrvatski krajevi dolaze pod vlast Arpadovica koji donose nove nacine vladanja (podjela na županije).
12. st. - Izdvajaju se mocne feudalne obitelji ( kneževi krcki, vinodolski, cetinski, omiški...).
1242. g. - Provala Tatara, nakon koje kralj Bela IV pocinje osnivati slobodne kraljevske gradove. Od 1260.g. Hrvatska je podijeljena na dva podrucja kojima upravljaju banovi (Slavonija i Hrvatska).
1409. g. - Venecija za 100.000 dukata kupuje od od Ladislava Napuljskog prava na Dalmaciju i vlada njome do 1797.g. Tijekom 15.st. Hrvatsku pustoše Turci. Ujedinjenjem Sabora Hrvatske i Slavonije prevladana je podvojenost dvaju podrucja.
1593. g. - Sisacka bitka kao prekretnica u borbi s Turcima. Unutarnje razlike izmedu dvora i Hrvatskih velikaša traju i dalje (stradanja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana).
18. st. - Hrvatska postaje upravno ovisna o Ugarskoj. Istra, Dalmacija, Dubrovnik i Boka Kotorska kratkotrajno priznaju vlast Napoleona I, a poslije 1813. godine dolaze pod vlast Austrije.
19. st. - Doba Ilirskog pokreta ciji se clanovi zalažu za slobodno služenje hrvatskim jezikom. Naglašeno budenje nacionalne svijesti.
1848. g. - Izbija revolucija koju predvodi hrvatski ban Josip Jelacic s ciljem obrane hrvatskih interesa.
1918. g. - Sabor proglašava odcijepljenje od Austro-Ugarske, a iste godine Hrvatska ulazi u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Istra, Rijeka i Zadar dolaze pod talijansku vlast.
1939. g. - Stvorena je Banovina Hrvatska.
1941-1945. - Tijekom drugog svj. rata stvorena je Nezavisna Država Hrvatska oslonjena na nacisticke režime Italije i Njemacke. Istovremeno jaca antifašisticki pokret. Nakon rata Hrvatska je jedna od federalnih jedinica u sustavu obnovljene Jugoslavije pod vlašcu komunista.
1990. g. - Nakon demokratskih izbora Hrvatska napušta Jugoslaviju i proglašava svoju nezavisnost i suverenost. Istovremeno dolazi do pobune dijela srpskog stanovništva, diktirane iz Beograda, što rezultira agresijom JNA i Jugoslavije na Republiku Hrvatsku
1992. g. - Hrvatska postaje punopravni clan Ujedinjenih naroda.
1995. g. - Hrvatski teritorij je gotovo u potpunosti osloboden.
1998. g. - Mirnom reintegracijom uspostavljen je suverenitet nad citavom zemljom, ukljucujuci istocnu Slavoniju.

 
Naslovnica
  
  
  
  
O NAMA
O HRVATSKOJ
PITANJA O ČARTERU
RUTE
mega jahte mega 
jahte 
motorni brodovi motorni 
brodovi 
jedrilice jedrilice 
cruising vessels guleti 
VODIČ ZA NAVIGACIJU
MOTORNE JAHTE
ZA PRODAJU
JEDRILICE
ZA PRODAJU
KATAMARANI
ZA PRODAJU
DRVENI BRODOVI
ZA PRODAJU
ČARTER MANAGEMENT
  Ferretti 880
Sunseeker Yacht 86
Dalla Pieta 72
Fairline Squadron 74
Sunseeker Manhattan 60
Sunseeker Predator 52
Monte Carlo 47 Fly
Jeanneau Prestige 46 Fly
Jeanneau Prestige 440
Lagoon Power 44
Jeanneau Prestige 38 Sportop
Jeanneau NC 11
Jeanneau Leader 805
Beneteau 57
Jeanneau Sun Odyssey 54DS
Hanse 540
Elan 514 Maxi
Jeanneau 53
Bavaria 51
Beneteau Oceanis 50 New
Jeanneau Sun Odyssey 50DS
Grand Soleil 50
Bavaria 46 Cruiser
Jeanneau Sun Odyssey 44i
Jeanneau Sun Odyssey 45DS
Salona 44
Elan 434 Impression
Elan 410
Beneteau Oceanis 37
Hanse 370
Jeanneau Sun Odyssey 36i
Jeanneau Sun Odyssey 33i
Lagoon 570
Lagoon 500
Lagoon 450
Lagoon 440
Lagoon 400
Motor-sailer Adria
Gulet Morning Star
Gulet Vito
Gulet Hera
Jeanneau Prestige 46 Fly
Jeanneau Prestige 38 Sportop
Jeanneau Leader 805
Jeanneau Merry Fisher 695
Jeanneau Sun Odyssey 36i
Lagoon 440